Тигани

Алуминиев двоен грил тиган Разпродадено
Алуминиев двоен грил тиган

30.00лв.

Във всяко домакинство трябва да има подходящ тиган за различните кулинарни задачи. Тиганът е един от лидерите сред кухненските съдове и се използва дори от хора, които се хранят здравословно. Тиганите, в зависимост от тяхната конструкция, материал и дизайн, служат за задушаване, запечатване на месо и дори за гриловане. Ние ви предлагаме отлична селекция от висококачествени изделия на много разумна цена.

Как да избираме тиганите? Как да готвим и да се грижим за тях? В какъв съд определена храна се получава най-добре? Кои материали са дълготрайни и кои – безопасни за здравето? Въпросите, касаещи този важен домакински съд са изключително много и ние ще се постараем да ви насочим към правилния избор на тигана, когато решите да направите такава покупка.

Кои са най-разпространените видове в момента?

В последните няколко години за изработката на тигани се използват няколко вида материали. Ще разгледаме особеностите на най-разпространените от тях, заедно с техните плюсове и минуси. Невъзможно е да определите какъв съд да закупите, ако не сте наясно какво можете да очаквате от него.

Като материал тиганите биват:

Чугунени

Тиганът от чугун се възприема като съд за професионалисти. Той приема и поддържа добре топлината, без да се деформира при екстремни температури. Плюс на тиганите от чугун е възможността храната да се разбърква с метални бъркалки и прибори, без риск от повреждане на покритието. Материалът е също така безопасен за здравето.

Минус на чугунените съдове е голямото тегло. Макар и доказано качествени тигани, чугунените съдове не са подходящи за крехки домакини, особено за тези, които готвят твърде рядко. Тиганът от чугун е обаче идеалният подарък за всеки мъж, който смята себе си за изтъкнат кулинар. Съдовете от чугунена сплав са обаче склонни към поява на ръжда, ако не се поддържат правилно.

От неръждаема стомана

Тиганът от неръждаема стомана не страда от недостатъците на чугунения си аналог. Той не ръждясва и е изключително лесен за почистване. За разлика от чугунените изделия, можете да го измивате с препарат и дори в съдомиялна машина. Металът не влиза в реакция с хранителните продукти и следователно е безопасен за здравето.

Тиганите от неръждаема стомана си имат и своите недостатъци. Така например, ще трябва своевременно да бъркате храната, за да не залепва по дъното и стените на съда. При по-агресивно механично въздействие обаче, могат да се появят драскотини. По-разумно е да използвате дървени и силиконови шпатули, готвейки в такава посуда.

Алуминий

Ако си търсите евтини тигани, изберете продукти от алуминий. Цената им е повече от достъпна, а освен това са леки и удобни за ежедневно използване. Алуминият е напълно неподатлив на ръжда и с висока топлопроводимост. Тиганът се нагрява изключително бързо както върху газов, така и върху електрически котлон.

Недостатък на алуминиевите модели е честото загаряне на храната, освен ако съдът няма допълнително незалепващо покритие. Освен това, повърхността на алуминиевите съдове лесно се деформира и поврежда, тъй като този метал е мек и крехък. Важно е също да знаете, че не е удачно да се готвят заедно киселини и основи в този вид посуда.

Вид на незалепващото покритие

В зависимост от вида на незалепващото покритие, можете да намерите тигани на различни цени. Често именно материалът, който предпазва ястията от загаряне, е най-важният показател при избора на продукт. По вида на покритието можете да определите колко дълго ще ви служи тиганът, дали ще ви бъде удобно да работите с него и как ще се отрази готвенето в него на здравето ви.

Материалът, от който е направено незалепващото покритие може да бъде:

  • Тефлон;
  • Титан;
  • Гранит;
  • Керамика;
  • Емайл.

Тефлонът е материал, за който все повече хора разбират, че не бива да използват. Единственият плюс на масовите тигани за готвене с тефлоново покритие е, че в тях може да се готви с малко мазнина. Минусите са твърде много: лесно се надраскват, при нагряване над 200 градуса могат да променят цвета и структурата си, а при нагряване над 360 градуса, тефлонът започва да отделя вредни вещества.

Струва си да инвестирате в хубав тиган с титаниево покритие, който не ръждясва, загрява се равномерно и е устойчив на деформации. Минусите на титаниевият слой обаче са ясни: тиганите от този вид не са подходящи за индукционни котлони. Освен това съществува риск от окисление при контакт с храната, поради наличието на някои лигатури в сплавта.

Инвестицията в качествен тиган с гранитно-мраморно покритие е повече от разумна. Той определено ще бъде по-лек от чугуна, но също толкова добър в нагряването и поддържането на температурата. Тиганите от гранит са устойчиви на деформация и напълно безопасни за здравето, а в допълнение изглеждат много приятно.

В съвременните домове все по-често откриваме хубави тигани тип грил и двойни. Те са идеален заместител на грил-барбекюто, позволявайки ви да печете равномерно меса, риба и зеленчуци върху газов или електрически котлон. Двойните модели са особено удобни, защото вместо да обръщате храната, за да се сготви от всяка страна, обръщате директно тигана. Това гарантира по-малко пушек и разлята мазнина по готварската печка.