Трапезни столове

Трапезен стол Клара 20%
Трапезен стол Клара

99.00лв. 79.00лв.

Трапезен стол Тами 12% Разпродадено
Трапезен стол Тами

25.00лв. 22.00лв.

Онлайн магазин Giga.bg ви дава възможност да закупите изгодно висококачествени трапезни столове с привлекателен дизайн и безкомпромисна здравина. Конструкцията на нашите продукти е съобразена с физиологичните особености на човешкото тяло. Този вид мебели не са просто място за сядане по време на хранене, а мебел, на която ще се чувствате максимално удобно по време на престоя си около домашната софра и празничната трапеза.

Изборът на столовете – по-труден, отколкото сте предполагали

Асортиментът при столовете за кухня и трапезария е измамно скромен, защото всъщност този вид мебели са представени в разнообразие от стилове, конструкции и материали. Избирайки правилния модел, столовете са способности да променят напълно облика на кухнята или столовата в дома ви.

Пазарът предлага много видове кухненски столове. Те се различават по вид на конструкцията, дизайн, сфера на използване, размер, форма, цвят, стил и др. За да ви улесним при избора на най-добрия вариант за вашия интериор, ще разгледаме най-често срещаните категории, както и предимствата и недостатъци на отделните видове.

Ако се нанасяте в ново жилище или планирате пълна трансформация на кътчето за хранене в дома си, то ще ви се наложи да потърсите нови мебели, на които семейството ви и вашите гости ще седите, докато се храните. Какво бихте могли да изберете? Всъщност вариантите, дори в нашия каталог, са доста разнообразни. Нека разгледаме най-приемливите от тях.

Какви могат да бъдат столовете за кухнята и трапезарията – плюсове и минуси на различните видове

Столът е един от най-старите видове мебели. През времето на своето съществуване той е претърпял множество трансформации, така че днес под това наименование срещаме продукти с различна форма, тип на конструкцията и начин на използване. Столовете се делят главно по мястото им на използване, следователно трапезните модели са видът, който конкретно ни интересува в момента.

Трапезните столове за кухня са най-разпознаваемият вид и този, който изниква в представите ни, когато чуем думата „стол”. Обикновено имат четири крака, поддържащи седалката и високата облегалка.Седалката може да бъде твърда, мека или полумека.Понякога тези модели се допълват от подлакътници и се вместват по-скоро в категорията на кухненските столове.

Трапезарните модели се продават най-широко. Можете да изберете продукт с всякаква форма, цвят, размер и ценова категория. Универсалният им вид е идеален както за трапезарията, така и за кухнята. Предимствата им включват: комфорт, достъпна цена, разнообразие от дизайни, устойчивост на натоварване. Недостатък на трапезния стол може да бъде липсата на оригиналност по отношение на дизайна.

Столовете за хранене се срещат и във вид на кресла. Този тип трапезен стол се отличава с мека седалка, най-често затворена облегалка и подлакътници. Гърбът обикновено е по-нисък от облегалката на обикновените столове. Креслата изглеждат по-масивни и представителни и съответно са по-подходящи за трапезарията, отколкото за кухнята. Но изборът на модели е много по-малък.

Сред предимствата на креслата можем да изтъкнем: по-високи нива на комфорт, привлекателен външен вид, оригинален дизайн, класа. Креслото обаче си има и своите недостатъци, които купувачите забелязват и отчитат навреме. Те са по-масивни и тежки – неподходящи за малки жилища. Освен това цената им е доста висока.

Разлики, касаещи конструкцията

Столовете за хранене се изработват в различни вариации, що се отнася до конструкцията. Идеята е да бъде намерено подходящо решение за всяко жилище и всяко помещение, като се вземат предвид и предпочитанията на потребителите. Конструкцията обхваща и материалите, използвани за изработка на този вид мебели, но на тях ще се спрем малко по-късно.

По отношение на конструкцията, съвременните столове за трапезария могат да бъдат:

  • Стационарни;
  • Сгъваеми;
  • Трансформиращи се.

Първият тип не се нуждае от специално представяне. Това са столовете, които можем да видим във всеки дом и всеки изискан ресторант. При тях дизайнът залага на прав ъгъл между облегалката и седалката. Седалките им могат да бъдат твърди или покрити с мек материал, запечатан с дамаска. Срещат се (включително и в каталога ни) и двата варианта.

Сгъваемите модели можем да разглеждаме като по-леки и евтини кухненски столове. Именно малките кухни на градските апартаменти са мястото, където най-често се използват, защото дават възможност да се пести наличното пространство. Много лесно и удобно е да сгънете столовете и да ги приберете на място, където няма да пречат, както и да ги извадите, когато посрещате гости.

„Трансформърите’’ са сравнително нов вид модерни мебели. Обикновено могат да бъдат превърнати в малка стълба или маса за хранене на бебета, но има и оригинални варианти за дизайн на микроапартаменти, където те са неразделна част от сложна сглобяема конструкция. Поради сложната си конструкция, трансформиращите се изделия са с доста висока цена и по-малко търсени от редовите купувачи.

От какви материали се изработват столовете днес?

Стандартният стол за трапезария се изработва от същите материали, които се използват за производството на мека и корпусна мебел. Всеки от тези материали има своите плюсове и минуси, които е добре да познавате, за да можете да направите правилен избор. Ето защо ще обърнем внимание на гамата суровини, от които се правят краката и корпуса на столовете. Това са:

Естествено дърво

Масивът е здрав и дълговечен материал, който същевременно изглежда стилно, създавайки усещане за лукс. Столовете от естествено дърво са по правило по-тежки и скъпи, което е и единственият им минус. Въпреки че масивът е капризен по отношение на влагата, той се справя много добре сред парата в кухнята.

Издръжливостта на тези, безспорно качествени столове, се дължи на специалното им влагозащитно покритие. Покритията обикновено са под формата на цветен или безцветен лак, който много добре подчертава естествената текстура и рисунък на дървото. Днес можем да открием и богата гама боядисани дървени изделия.

ПДЧ и МДФ

Столовете днес в по-голямата си част са направени от ПДЧ и МДФ. Те отстъпват по редица показатели на продуктите от масив, особено по отношение на надеждността и експлоатационния живот. Основното им предимство е, че това са преди всичко евтини трапезни столове, които можете да си позволите да сменяте по-често.

Благодарение на развитието на производствените технологии, много модели са външно почти неразличими от по-скъпите си аналози. Най-горният слой на конструкцията от ПДЧ и МДФ е под формата на ламинат, който имитира някакъв вид дървесина. Ламинатното покритие има не само естетическа роля. То също така придава на изделията известна устойчивост на влага.

Метал

Металът отдавна се използва за изработка на конструкцията на различни видове столове. Това е изключително здрав и устойчив на влага материал, благодарение на специалното си антикорозионно покритие. Сред продуктите от метал могат да се намерят доста евтини столове за трапезария, какъвто е случаят с нашия модел „Тами”. Товароносимостта му е цели 150кг.

Столовете, изработени изцяло от метал, също не са рядкост. Те са проектирани и разработени специално за помещения в стиловете Лофт и Индустриал, които са хит в интериорния дизайн в последните години. Ако държите на уютната атмосфера и комфорта по време на хранене, препоръчваме да изберете тапициран модел.

Пластмаса

Това определено е най-евтиният и далеч не най-надеждният материал, но той няма особени изисквания относно поддръжката. Такъв е нашият кетъринг модел Шивари Перла, който можете да закупите за лятната си къща и да използвате не само в помещението за хранене, но и на веранда или в градината.

Пластмасовите продукти се смятат за най-евтини столове, но това не винаги е така. В зависимост от качеството и визията на продукта, цената на пластмасовите аналози може да надвиши тази на някои метални модели и такива от ПДЧ. Пластмасата не страда от влага и е устойчива на гниене и плесени. Факторът, който застрашава здравината ѝ е дългият престой на слънце.

Защо да изберете тапициран модел за дома?

Въпросът: тапициран или не да бъде столът зависи основно от бюджета и предназначението на трапезния комплект. За заведение можете да закупите обикновен „твърд” модел, ако не планирате да глезите своите посетители. За дома е обаче по-разумно да закупите комплект тапицирани трапезни столове. Повярвайте ни, разликата е огромна.

Меката седалка и облегалка осигуряват повече удобство при продължително седене. В домашни условия е нормално да прекарате доста по-дълго време около масата, отколкото в ресторант. Важните семейни празници и тържествени вечери със семейство и роднини продължават с часове. В ежедневието също можете да използвате столовете не само докато се храните.

Тапицериите на всички модерни трапезни столове са изработени от различни естествени и изкуствени тъкани (памук, лен, жакард, флок и др.), както и от нетъкан текстил и кожа – естествена и изкуствена. Всеки вариант е изключително привлекателен, но по-отношение на лекотата на поддръжката, кожата печели сърцата на домакините.

За пълнеж също се използват няколко вида суровини. Видът и качеството им варира в зависимост от това дали говорим за семпли кухненски столове с ниски цени или за първокласни, луксозни изделия. Пълнежът на стола може да бъде от естествени влакна от растителен и животински произход - вълна, коноп, конски косми, водорасли и др.

По-често седалките и облегалките на доста удобни столове за трапезария са запълнени с синтетични пълнежи – порест каучук или полиуретанова пяна (дунапрен). Естествените тъкани (кожа и влакна) традиционно са по-скъпи, въпреки че техните изкуствени заместители вече не отстъпват по отношение на устойчивост на износване и визуална привлекателност. В качеството на обков за столовете се използват болтове, мебелни и декоративни пирони.

Как да изберете размера на стола за кухня?

Столовете се различават по размер. Основният критерий, на който трябва да обърнете специално внимание в този случай, е разстоянието на седалката от повърхността на плота на масата. За да можете удобно да разположите краката си, разстоянието трябва да бъде 30-35 см. Важно е също така да вземете предвид височината на седалката от пода, защото от това ще зависи колко удобно ще ви е да седите на стола.

Височината на стандартна маса обикновено е 70-75 см, съответно височината на седалката от пода трябва да бъде приблизително 40-45 см. Дълбочината на седалката е 40-45 см, а ширината - около 50 см. В тези стандарти се вписват и нашите модерни столове за трапезария, така че височината им ще бъде удобна на хора с всякакво телосложение.

Кухненските острови и домашните бар плотове обикновено се изработват с височина 90-95 см. За тях са подходящи ниски бар столове от 60-65 см. Бар столовете присъстват в много домове, но те рядко се използват при хранене, освен ако не говорим за бърза закуска или консумация на подходящо мезе към съответното питие. Използваме ги просто за сравнение с габаритите на трапезните модели.

Избор на столовете според стила на интериора - класика

Неудачно е да закупите първите тапицирани столове за трапезария, само защото визуално са ви харесали, а цената им ви устройства. Един стол далеч не е най-забележимата мебел сам по себе си, но набор от идентични изделия вече е напълно способен да зададе тона на цялото помещение. Днес тази мебел се изработва в най-характерните форми и дизайнерски опции, присъщи на различни интериорни стилове.

Например класическите и исторически дизайни се характеризират с елегантността на формите, сдържаността на цветовата палитра и изтънчеността на линиите. В интериора, издържан в един от тези стилове, по-традиционният модел тапициран трапезен стол ще изглежда добре. Подходящ вариант е продукт от дърво с тапицерия от плат. Тапицерията може да бъде изчистена, жакардова или с елегантен флорален десен.

По отношение на цвета са подходящи всякакви естествени нюанси на естественото дърво. Декоративните елементи се използват широко, но не прекомерно. Може да има инкрустация или позлата. Тези удобни трапезни столове ще изглеждат особено стилно в големи трапезарии. За кухнята не е разумно да избирате класически модел или такъв в стил барок.

Минимализъм и скандинавски стил

За разлика от класическите и историческите стилове, кухните и трапезариите, издържани в скандинавски или минималистичен стил, се нуждаят преди всичко от функционални мебели. Практичните ни столове за кухня с достъпни цени от сериите Тами и Клара са чудесен представител на семплия и сдържан интериорен стил.

Формите тук са много по-прости и прагматични. Дизайнът е по-ергономичен и добре обмислен. Сред материалите можете да намерите както естествени, така и по-универсални варианти до пластмаса. Цветовете са предимно монохромни, или с геометрични шарки. В близкото минало доминираха черното, сивото и бялото.  Днес можете да намерите тапицерия в ярки цветове: синьо, жълто, зелено. Тези трапезни столове на ниски цени изглеждат сякаш са създадени за малки пространства.

За трапезарии, обзаведени в стиловете Лофт и Индустриал трябва да изберете мебели изработени от метал с кожена тапицерия. Ако държите да намерите стол за трапезария на супер ниска цена, Тами отново е вярното решение. С бакърените отблясъци на метала, той се вписва перфектно и в двата стила – индустриален и тип таванско помещение.