Градински маркучи

Накрайник за маркуч ez jet water cannon 31%
Накрайник за маркуч ez jet water cannon

24.50лв. 17.00лв.

Градинарски маркуч 60 метра Разпродадено
Градинарски маркуч 60 метра

36.00лв.

Разтегателен градински маркуч MAGIC HOSE 30 метра 24% Разпродадено

Готови ли сте за най-сухите летни месеци? Слънцето, както винаги има коварен план – да изсуши, изгори и унищожи любимата ви цветна или зеленчукова градина. Знаем, че няма да го позволите, защото се намирате в раздела, представящ колекцията ни от маркучи. Тези прости, но изключително полезни приспособления ще ви позволят да отведете вода до любимите си растения.

Решавайки да напоявате тревните площи, цветните лехи и зеленчуковите насаждения ръчно, градинският маркуч е идеалното решение. Той ви дава удобство и ви спестява излишни усилия. Просто си представете как са поливали хората преди изобретяването на маркуча. И ако си мислите, че покупката на такова приспособление е лесна задача – грешите. Ние ще ви помогнем да направите отличен избор, за който няма да съжалявате.

Видове и приложение

Маркучът е полезен инструмент, с който можете не само да поливате цветята. С него бихте могли да измиете верандата, циментовите пътеки, изкуствените облицовки и дори колата. За всяка задача е важно маркучът да е здрав, гъвкав и надежден. Пазарът обаче предлага всякакви продукти с различно качество и предназначение. За да изберете перфектния за целите ви модел е важно да познавате видовете и техните предназначения.

Традиционният маркуч за поливане не се нуждае от особено представяне. Той се използва основно за напояване на корените на растенията и за овлажняване на морави. Във втория случай е добре да имате приставка за равномерно разпръскване на водната струя. В каталога ни ще намерите универсални накрайници за различно (по-едро и фино) разпределение на струята.

Маркучите за напояване са изработени главно от поливинилхлорид (PVC) и по-рядко от каучук. Този материал е с отлични характеристики и качества, благодарение на които се е настанил трайно в аксесоарите и уредите за градинско оформление. Еднакво устойчив е на ниски температури и на UV лъчение. Не е нужно да го съхранявате на закрито през зимата и да го пазите от слънце през лятото.

Една чудесна иновация са маркучите тип спирала. Благодарение на своята разтелгливост, в сгънато положение дължината им едва достига около метър. При работа обаче заемат пълния си обем, позволявайки ви да полеете едно солидно дворно пространство. Тази разновидност е изключително удобна – не се пречка под краката, не мачка лехите и като цяло е най-компактният и лек вид от всички.

Друга иновация са саморазширяващите се гофрирани модели. Ще ги намерите дори в нашия каталог. Наименованието „с автоматично разтягане” описва продукта перфектно. Характерно за тази разработка е, че когато се напълни с вода, размерите на маркуча се увеличават трикратно. С приключване на поливните дейности, той връща компактните си размери.

Към днешна дата това е най-еластичният модел - той се огъва плавно, без никакви гънки. Въпреки това, при небрежно използване (ако приложите твърде много сила, за да го разтегнете), могат да се образуват микропукнатини, откъдето ще започне да изтича вода. По-компактните и леки модификации изискват внимателно боравене. Добри са за градинска употреба, но не и за земеделски и строителни цели.

Други разновидности на маркуча са:

  • Спринклерна система – те участват активно в системите за дъждуване. Заради множеството дупки по цялата им дължина, водата излиза на тънки струи, понякога на метър разстояние. Размерът на мокрия участък и количеството водна мъгла тук пряко зависят от налягането на водата. Ако налягането е ниско, само тънки участъци от насажденията ще получават вода. Поради тази причина този вид градински маркучи са идеални за тесни терени (лехи, бордюри и др.);
  • Капещи тръби и еластични ленти – те са част от системите за капково напояване, инсталирани директно под корените на растенията. В тази система има емитери (капкомери), разположени на еднакво разстояние един от друг. Този метод има благоприятен ефект върху здравето на култивираните растения и блокира бързия растеж на плевелите;
  • Съединяващи се тип шланг – съединяващите се маркучи за вода имат много общо с предходния тип. Те овлажняват правилно почвата и на повърхността (при стъблата), и в земята (в корените). Имат множество пори, от които се отделя влага, но за разлика от капковата система, не в дадена посока, а равномерно по цялата повърхност.

Материалът е особено важен, когато избирате маркуча, с който ще поливате цветя и полезни растителни култури. Както споменахме по-рано, маркучите се предлагат в два варианта - PVC и гума. Ако смятате, че ще се изнервяте ужасно, заради прегъването и пречупването, изберете гумен продукт. Той е надежден и еластичен, но има един сериозен недостатък – тежи много.

Кои са важните характеристики на маркуча?

Прословутата здравина на PVC маркучите се придава от допълнителни подсилващи слоеве и армировка - шевове с полиамидна, текстилна или въглеродна нишка. Също така подсилващият слой помага на маркуча да запази формата си, когато е под налягане (опитайте се да „изпомпате“ неподсиления и ще видите как той набъбва и дори започва да изтича в местата на съединяване).

Що се отнася до броя на обвивките, еднослойният маркуч за вода е слаб и неустойчив на въздействия на външната среда. Издържа на налягане едва до 3 бара. Като цяло такъв продукт не може да бъде полезен с нищо на градинаря. Животът му е само един сезон.

Съвсем различни са качествата на пластмасовите 3 и 6-слойни градински маркучи, чиито цени са малко по-високи. Те са устойчиви на химикали, както и на износване и имат високи максимални налягания (20-30 бара). Многослойността позволява маркучът да се използва няколко сезона, а също така осигурява широк температурен диапазон на работа (средно от -20 до 45 ° C).

Възниква въпросът, защо маркучът се нуждае от устойчивост на замръзване? Отговорът е: за да се запази през зимата! Наясно сме, че тези приспособления често се съхраняват в студени, неотопляеми помещения. Важно е да се прочете информацията за минималните и максималните работни температури, както и допустимото налягане. Такива характеристики са задължително посочени на опаковката.

Важно! Производителите посочват налягане на разрушаване, тоест безопасното работно налягане ще бъде два до три пъти по-малко. Друг надпис, който радва окото при избор на градински маркуч с по-висока цена, е „UV защита”.

Тук би било уместно да разгледаме и особеностите на цветовете: прозрачният градински маркуч например не отразява слънчевите лъчи. Това води до оцветяване на водата и до появата на водорасли. Ето защо повърхността на нашите продукти е затъмнена, с отразяващи пигменти, осигуряващи не само дълготрайност на продукта, но и антимикробна защита на течността.

Дължината и другите важни характеристики на продуктите, представени в раздела са посочени в техните наименования и в описанията.