Самозалепващи винилови настилки

Декинг плочки за под WPC 30 х 30см 35%
Декинг плочки за под WPC 30 х 30см

13.00лв. 8.50лв.

Ако се нуждаете спешно от достъпно и лесно решение за бърз ремонт у дома, може би е най-добре да заложите на винилова настилка. Този материал е представен в настоящия раздел в максимално разнообразие от видове и декори. Предлагаме ви един от най-лесните за използване варианти – самозалепващите се плоскости Peel and Stick.

Какво представлява виниловият под?

Много хора наричат този тип подове „ламинат”, но това наименование не отговаря на действителните характеристики на материала. Погрешното схващане се дължи на начина на закрепване на някои видове ПВЦ плоскости. Подът се реди по същия начин, както ламинатът – всяка дъска има странични жлебове, където плоскостите се съединяват. Така наречената Click система.

Самозалепващите се винилови настилки са изключително удобна и лесна за използване разновидност. Те са междинното ниво между ламината и линолеума. Приликата между някои видове панели и ламинирания паркет е очевидна, но инсталацията е по-близка до тази на залепването на гъвкава пластмасова настилка.

Изграждането на под от pvc плоскости има множество плюсове, особено когато се работи с висококачествен материал. Трайността на покритието е внушителна, а в същото време цената е много по-ниска от тази на подовете, облицовани с теракота, мрамор, мозайка и други трайни материали. В същото време инсталацията е бърза и невероятно чиста.

Структурни особености

За разлика от ламината, в състава на подовата pvc плоскост не присъства дървесина. Тук имаме многослойна структура, съставена от различни, предимно синтетични материали. Макар покритието да не съдържа естествени съставки, то е напълно безопасно за здравето. В помещенията, където подовете са покрити с винил, не се отделят токсични вещества и неприятни миризми.

Виниловият под може да бъде във вид на на продълговати плоскости (подобни на ламината), както и под формата на плочки с приблизителни размери 45.72 х 45.72см. Освен в големината и формата на продуктите, разлика има и в декоративното покритие. Разглеждайки артикулите ни, ще забележите, че продълговатите „дъски” са с дървесен декор, докато плочките предлагат рисунък, който се доближава по вид до керамичните и каменни настилки.

И така, какво представлява структурата на съвременната самозалепваща винилова настилка? От колко и какви слоеве се състои? Нека разгледаме всеки пласт поотделно:

 • Най-долният слой се състои от PVC, той се явява основата на покритието и влиза в директен контакт с пода по време на монтажа;
 • Вторият слой е фибростъкло. Той е много издръжлив и предпазва всички видове винилови подове от повреждане и деформации;
 • Третият слой може да се нарече междинен слой, това е слой на PVC основа с добавка на пясък и кварц, които придават на покритието допълнителна здравина;
 • Четвъртият слой е декоративен. Той представлява филм, който имитира определен модел, например дърво, камък, мрамор, мозайка, теракота и други материали;
 • Последният пети слой е полиуретан. Този материал надеждно предпазва горното покритие от вода, мръсотия, ултравиолетова радиация, механични повреди и драскотини. Също така, този слой оформя структурата на покритието - гладка, релефна и т.н.

Сега, разбирайки какво представляват виниловите самозалепващи подови настилки, можем да преминем към техните важни характеристики, плюсове и минуси. Надяваме се, че с изчерпателната информация, която ви предоставяме, можете да направите разумен избор, претегляйки всички За и Против подовете от въпросния вид.

Видове покрития от винил

Най-големият плюс на съвременната винилова настилка са ниските цени, които магазинът ни ви предлага. Спрямо подовете от стандартните разновидности, цените на различните видове винил покрития са многократно по-ниски. Като прибавим факта, че за инсталирането не са ви нужни майстори, се оказва, че цената на такова интериорно решение е още по-ниска.

Видовете, от които можете да изберете включват:

Заключваща се Click система

Като вид настилките от поливинилхлорид са няколко, както посочихме по-рано. Едно от предпочитаните решения е така нареченият винилов паркет. Той представлява самозаключваща се система, която се реди на принципа на ламината. Полагането става на редове чрез заключване на дъските – не се използва лепило.

Характерно за винил-ламината е изискването основата да бъде абсолютно равна. В противен случай може да възникне пропадане на някоя от плоскостите и разместване на цялото покритие. Специалистите препоръчват, ако винилът се реди върху гол бетон, предварително да се положи специална подложка, която не само изравнява основата, но и „обира” шума и вибрациите.

Най-предпочитани са този тип ПВЦ плоскости за баня. Това се дължи на липсата на лепила при инсталиране. Обилното омокряне на настилката може бързо да доведе до нейното отлепване. Ламинатният вариант, в случай че е правилно инсталиран, може да издържи на висока влажност дълги години.

Ако изберете самозалепваща винилова настилка за баня, заради ниската ѝ цена, ще трябва да оставите разстояние между плочите и да ги фугирате. Има специални фугиращи смеси за винил, които запечатват добре фугите и не позволяват на водата да премине под плочите и да ги отлепи.

Самозалепващи се покрития

Повечето хора избират самозалепващи плочки за под, защото са по-лесни за полагане. Те са чудесно решение за всяко помещение – жилищно и комерсиално. Единственият минус на тази разновидност е склонността да се отлепя при продължителен контакт с вода. Също така, ако планирате да инсталирате подово отопление, паркетният вариант е по-удачното решение.

Хората предпочитат да реновират дома си със самозалепваща винилова настилка, заради изключително ниската цена и лекотата на полагане. Тя може да се постави върху вече съществуваща керамична облицовка. Ако плочките в банята, кухнята или коридора ви дразнят с със своя демоде дизайн, винаги можете да ги покриете с по-стилен винил.

Тип плочка

Виниловите плоскости със самозалепващ гръб се предлагат в два варианта – панел и плочка. Все повече потребители търсят винилови плочки за баня, с които да освежат и променят скучната обстановка. Плочките са представени в каталога ни в множество декоративни дизайни.

При този вариант трудно ще откриете модел, имитация на дърво. Повечето разновидности на пазара имитират естествен камък, при това много успешно. Благодарение на релефната структура на най-горния слой, подът не е хлъзгав, дори ако е обилно намокрен. И все пак, плочката не е подходяща за банята. Тя е идеалната винилова настилка за кухня и коридор.

Плюсове на винила

Подът е един от най-сложните елементи на интериора. Докато стените и тавана могат просто да се боядисат или облепят с тапети, то подовете следва да покрият с настилка, която е здрава, надеждна, дълготрайна и устойчива на голямо натоварване. Ние не само ходим ежедневно по подовете в дома си, но също така ги натоварваме допълнително с тежки мебели и електрически уреди.

При ограничен бюджет определено си заслужава да заложите на качествени винилови подови настилки. Те позволяват така наречения модулен монтаж, при който плоскостите могат да се редят по начин, който позволява да се постигне уникален и интересен модел. Обикновено продълговатите панели се редят шахматно,с което се постига ефект дюшеме и ламиниран паркет.

Болшинството от виниловите плоскости за подове имат висока температуроустойчивост – някои продукти търпят нагряване до 60 градуса Целзий. Материалът не поддържа горенето, благодарение на многослойната си структура от различни полимери. Същевременно винилът е абсолютно водоустойчив. Той не гние и не позволява развитието на плесени.

Самозалепващите се LVT настилки са подходящи за кухня, хол и коридор. Заключващите системи са подходящото решение за банята, включително за душ зоната, където ще бъдат изложени на вода. С правилен монтаж на тези покрития, можете да си гарантирате желаната дълготрайност, дори е възможно да облицовате с тях тераси и балкони.

Топли и приятни на допир – за разлика от класическите керамични облицовки, подовете от винил са винаги приятно топли и умерено меки. Материалът не измръзва в неотоплени помещения и не се нагрява през лятото. В същото време можете да избирате между невероятна палитра от декори, имитиращи естествен камък, дърво или теракота.

Каква подова система да изберете?

След като вече сте наясно с видовете пвц настилка и с предимствата на всяка разновидност, идва ред да изберете подходящата система. Обикновено купувачите се влияят от своите представи за естетика, но не бива да се пренебрегват и техническите особености на материала. Не бива също да решавате каква да бъде настилката на база майсторските си умения.

За да изберете настилката, която ще ви служи дълго и ще ви създава усещане за комфорт и уют, трябва да се запознаете обстойно с особеностите на пода. Огледайте добре основата, която планирате да облицовате. Ако тя е идеално равна, можете да използвате както самозалепващи пвц плоскости, така и панели тип ламинат.

В случай че основата не е съвсем равна (разликите са повече от 1-2 мм на 1 кв.м площ) и не искате да я изравнявате, ще бъде по-удачно да използвате клик система, като запълните луфтовете с помощта на тънка подложка. След като сте избрали подходящата система за монтаж, може би е редно да вземете декоративни лайсни, които умело скриват малките неравномерности на пода.

Чак след това можете да преминете към избора на декоративното покритие. В каталога ни ще откриете едни от най-модерните пвц настилки на достъпни цени. Различните модели имитират светло и тъмно дърво, мрамор, гранитогрес и естествен камък. Препоръчваме да изберете нюанса спрямо площта на помещението. Светлите тонове увеличават оптически малките пространства, а тъмните ги стесняват.

Виниловият под – компромис или разумно решение?

Някои хора възприемат виниловите подове като нискобюджетен компромис, изхождайки от старите възгледи за материала. Истината е, че с въвеждането на иновативни разработки за производството на този вид покрития, техните технически и естетични характеристики се подобриха многократно.

Разнообразието от покрития –  ламинатна система, самозалепващи се плочи и панели, даде възможност на всеки да избере подходящия и дълготраен вариант. Самият факт, че боравим с термини като LVT - luxury vinyl tiles (луксозни винилови плочки), показва недвусмислено, че покритията не отстъпват по нищо на по-скъпите и сложни за монтиране облицовки.

Подовете от поливинилхлорид са предпочитани заради тяхната дълготрайност, механична якост и водоустойчивост. Последните разработки, които са представени в каталога ни, се появиха в последните десетина години. В момента виниловите подове активно завоюват своето място в жилищния и обществен интериор, а пазарният им дял нараства поради уникалните им характеристики.

Моля, имайте предвид, че говорим за многослойните модулни винилови настилки с достъпни  цени (LVT, най-често наричани кварцов винил), които се използват както в жилищни, така и в обществени помещения. Има и винил, който е предназначен за големи обекти, доставя се на рулони и може да бъде хомогенен по структура, тоест е хомогенен цял слой или хетерогенен, състоящ се от няколко слоя. Той се нарича комерсиален винил.

Винилът в никакъв случай не е компромис, избран заради по-ниската му цена. Това е подово покритие, което не отстъпва по качества на другите трайни облицовки, а в някои отношения дори ги превъзхожда. Всеки може да работи с този материал. Дребните грешки при монтажа могат лесно да се коригират, независимо дали се използва ламинатна или самозалепваща система.

Визуални качества на подовете от поливинилхлорид

Едно от основните предимства на подовите винилови настилки, освен ниската им цена, е тяхната гъвкавост и неограничени дизайнерски възможности. Виниловите подове могат да имитират различни видове дървесина (дъб, ясен, бор, орех), а такова богатство от нюанси не винаги е налице дори при ламинирания паркет. Плочките имитират различни видове камък гранитогрес, травертин, мрамор, бетон и други текстури.

По отношение на текстурата, подът може да бъде гладък или релефен, с приятна грапавост. Една от най-ефектните повърхности е релефната. Това означава, че текстурата на повърхността напълно съответства на модела на декоративния слой. Благодарение на това е възможно да се постигне най-точната имитация на паркетна дъска или каменна плочка.

Ако разгледате различните видове винилови плочки, ще установите, че някои модели се различават и по степенна на блясъка. Този феномен се наблюдава и при панелите. Покритията могат да варират от напълно матови до наситен гланц. И за двата варианта се намират купувачи, затова производителите се стараят да предложат оптимално разнообразие.

Плоскостите се режат лесно, особено самозалепващите се продукти. С макетен нож или специална ножица можете лесно да оформите плоскостта, така че да пасне идеално около инсталационни и архитектурни елементи. Това ви дава широки възможности за реализиране на вашите собствени дизайнерски идеи.

Кои са най-важните плюсове на винила като подово покритие?

Ако решите да закупите винилови плочки за баня, категорично няма да сгрешите, но имайте предвид, че лепящите се продукти може да не са най-подходящо решение за мократа точка – душ зоната. Който и вариант на винила да изберете за покриване на подовете в дома си, категорично няма да сгрешите.

Защо сме толкова уверени в способността на съвременната pvc настилка да отговори на най-високите ви очаквания? Нека разгледаме отново многобройните плюсове на този декоративен материал:

 • Влагоустойчивост. Не бива да се притеснявате ако разлеете течност на пода. Винилът е напълно влагоустойчив, поради което смело можете да го поставите в кухнята и дори в банята;
 • Износоустойчивост. Горният полиуретанов слой защитава всеки вид винилова подова настилка от абразия, надраскване, избледняване, така че подът ще изглежда като нов дълго време. В зависимост от класа и интензивността на използване виниловите настилки могат да издържат до 20-25 години;
 • Висока товароносимост. Виниловите подове са достатъчно твърди, но същевременно еластични. Ще ви бъде приятно да ходите по тях, заради лекият „пружиниращият” ефект, но в същото време не бива да се тревожите за появата на вдлъбнатини от мебели, крака на столове или от токчета;
 • Звукоабсорбация. Повърхността на самозалепващите панели и пвц плочки за под не е толкова твърда, колкото при ламината и керамичната плочка, благодарение на което материалът абсорбира шума и заглушава звука от стъпки. Това създава акустичен комфорт както за вас, така и за вашите съседи от долния етаж;
 • Топлина. Винилът изпълнява чудесно ролята на термоизолатор. Той не пропуска студа от бетонната замазка и задържа цялата топлина в помещението. Можете да ходите боси и да сте спокойни, когато децата ви си играят на пода;
 • Устойчив на температурни промени. Това прави вашите pvc подови настилки подходящи за интегриране с подово отопление;
 • Нехлъзгаща се повърхност. Виниловите подове имат добри противоплъзгащи свойства дори когато са мокри. Това е особено важно, ако в жилището има деца или възрастни хора;
 • Безвредност. Качествените пвц плоскости с достъпна цена са напълно безопасни както за хората, така и за околната среда. Съставени са от рециклируеми суровини, не съдържат и не отделят вредни съединения. Освен това, при правилна хигиена, виниловите подове не позволяват развитието на вредни микроорганизми, поради което са подходящи за хора с алергии;
 • Лесна поддръжка. Редовното почистване с вода и универсален препарат е напълно достатъчно за поддържане на добра хигиена. Всеки тип пвц подова настилка отблъсква прахта и не позволява образуването на петна, например от кафе или червено вино;
 • Антистатични. Подовете от винил предпазват от неочаквани токови удари при съприкосновение с проводими предмети. Това ги прави подходящи както за жилища, така и за комерсиални помещения – офиси и магазини.

Материалът със сигурност има и някои недостатъци, макар и минимални в сравнение с множеството му предимства. Тъй като повечето самозалепващи винилови плочки за под са доста тънки (2-5 mm), основата, върху която ще се полагат трябва да е идеално равна. Понякога това е трудно и скъпо постижимо.

Също така винилът се поврежда от съприкосновение с гума. Не е желателно да използвате мебели с гумени крака и колела, както и килими с гумена основа. Можем да кажем, че с това се изчерпват минусите на съвременните пвц настилки. При правилен избор на модела, добра подготовка и качествено полагане, облицовката ще ви радва с привлекателната си визия и ще ви създава комфорт.

Кварц-винил, LVT, SPC, WPC – класификация на покритията

В различните магазини за винилови настилки можете да срещнете следните наименования: LVT, SPC, WPC, EPC, rigid vinyl, както и кварц-винил, PVC плочки и др. Каква е разликата между тях? Всички тези покрития имат 3 общи характеристики: многопластова структура; наличие на поливинилхлорид в състава; модулна конструкция – оформени във вид на плочки или панели.

Следователно всяка разновидност може да се постави под една обща терминология – винилов под, но между тях има и съществени разлики.

Съществува една специална организация MMFA (Multilayer Modular Flooring Association), която обединява 25 производители на многослойни модулни подови плоскости, както и 27 доставчици на суровини и оборудване и 2 изследователски института. Тази организация е разработила класификация на подовете в зависимост от тяхната структура.

Според тази класификация всички многослойни модулни подове са разделени на 3 класа:

Дървесни - с дървесна основа и полимерна или коркова повърхност. Към тях принадлежат продуктите WPC (Wood Plastic Composite - композит от дървесна пластмаса).

Полимерни - с полимерна основа и полимерна повърхност. Те включват гъвкави (flex) винилови подове LVT (Luxury Vinyl Tiles - луксозни винилови плочки за под) и твърди (rigid) винилови подове SPC (Solid Polymer Core - твърдо полимерно ядро) и EPC (Expanded Polymer Core - разширено полимерно ядро).

Микс – всички други конструкции.

WPC (дървесно-пластмасов композит) е твърдо подово покритие, съдържащо ≥ 65% дървесни частици/влакна. Следователно, такива подове не са водоустойчиви, те са по-малко стабилни и по-малко ефективни, когато се използват с подово отопление, отколкото подовете с PVC основа.

LVT са гъвкави pvc плочи. Основните им предимства са мекота при ходене, топлина, тишина. Освен това материалът е водоустойчив и устойчив на износване. Методите на полагане на LVT са заключване и лепене. Плочата е с дебелина 2–4,5 mm, така че изисква идеално равна основа.

За да подобрят стабилността на LVT, производителите подсилват PVC основата по различни начини: добавят фибростъкло (например има 2 слоя фибростъкло в структурата на LVT Moduleo), компресират основата за максимална плътност със специални преси „каландър“, добавят тебешир , кварцов пясък или други пълнители към основата (оттук и името "кварц-винил"). Първите два метода се използват предимно от европейски производители, а последният от азиатските.

Rigid (англ. твърд, неогъваем) винилов паркет е с по-ниска цена спрямо ламината. Това е нееластична плоча, която е по-твърда от самозалепващите се панели. Тази разновидност има същата водо- и износоустойчивост както гъвкавите покрития.

Твърдият винилов паркет се предлага на достъпни цени и се произвежда по два начина:

Разпенена и пресована PVC основа. Така се получават настилките EPC (Expanded Polymer Core - основа от разпенен полимер). В структурата на тази пвц настилка за под се виждат малки въздушни кухини, благодарение на които подът абсорбира добре шума, но в същото време може да не издържи на сериозни ударни натоварвания.

Пресоване на PVC основа заедно с пълнители (каменна смес, мраморно брашно и др.), тук имаме повече пълнители, допълващи винила. Тези луксозни винилови настилки се наричат ​​SPC (Solid Polymer Core - твърда полимерна основа). Характеризират се с повишена удароустойчивост и стабилност при температурни промени.

Моля, имайте предвид, че според информацията на MMFA в съкращението на SPC буквата „S“ не обозначава „stone“ - „камък“, а „solid“ - „твърд“, „здрав“, „солиден“.

Предимствата на твърдата пвц настилка за баня (SPC, EPC, WPC) пред гъвкавите LVT плоскости включват възможността да се полагат върху основи с неравности, както и по-високата устойчивост на надраскване. В същото време паркетът отстъпва на еластичните модификации по отношение на акустичен комфорт и мекота при ходене.

Инженерен винилов под

Има още един вид pvc плоскости с изгодни цени, който може да се класифицира като Rigid - твърд винил, но по начин на производство той е по-близо до LVT. Това е Moduleo LayRed на белгийския производител IVC Group. Виниловата основа тук не се пени и не се смесва с пълнители, а към структурата са добавени повече слоеве, включително интегрирана подложка, които осигуряват необходимите характеристики: твърдост, устойчивост на удар, устойчивост на надраскване, като същевременно се запазват мекотата и акустичния комфорт, присъщи на гъвкавия LVT.

Тъй като това е нов продукт, той все още не е включен в класификацията на MMFA и се нарича „Инженерен винилов под“ или „rigid LVT“. Инженерните винилови настилки за дома се различават по интегрираната в структурата им подложка. Тоест, можете да ги използвате върху неравни основи, без да се налага предварително изравняване на пода.

В каталога ни ще откриете цялото възможно разнообразие от пвц плочки и дори плоскости за тераса. Можете спокойно да положите такава настилка на открити тераси, като за предпочитане в този случай е заключващата система.

Самозалепващите панели могат също да се използват във влажни помещения и открити пространства, но в тогава е необходимо фугите между плочите да се запълнят с фугираща смес. В противен случай водата може да проникне под настилката и да я отлепи.