Фонтан със соларен панел, 4 накрайника за пръскане

Фонтан със соларен панел, 4 накрайника за пръскане

Модел: sz0523
Наличност: В наличност
Контакт: 0888 600 224
 • 29.00лв. 19.00лв.   -34%

 • Бърза доставка
 • Гарантирано Качество
 • Безплатна Консултация
 • Лесно Пазаруване
 • Соларен градински фонтан
 • Четири разлини накрйника
 • Максимално повдигане на помпата: 70см
 • Максимална височина, която достига водата: 30-55см
 • Размер на слънчевия панел: Ф160mm*3mm 
 • Мощност на помпата: 0.5*0.85W
 • Максимален обем на потока: 150L/h

Лятото е времето, когато повечето градски жители избират вилата пред градския си апартамент. Чист въздух, тишина, зелена морава с тичащи по нея деца. Какво липсва в тази пасторална идилия? Може би само ромонът на вода... Добавете соларен фонтан в дворното си пространство и ще постигнете перфектния ландшафтен дизайн.

Каква е функцията на фонтаните?

Фонтаните и водоскоците са много старо изобретение на човека. Според много исторически данни, те са изграждани още по времето на римската империя, за да красят дворовете на императора и сенаторите на Рим. Постепенно са започнали да се появяват и на градските площади, за да може и плебсът също да се порадва на изключителната им красота, на нежния звук на водата и на приятната влага в горещите летни дни.

Съвременният соларен фонтан за градина е доста различен от своя оригинален предшественик. За изграждането му не е нужна сложна архитектурна и водопроводна система, дори структурата на дворното пространство не е нужно да се променя. Това не е масивно стационарно съоръжение от цимент или гипс, а малко приспособление, което можете да местите с лекота.

Защо фонтаните със фото-панели са толкова популярна декорация за частни дворове и градини? Отговорът е прост: тихият монотонен ромон на водата създава романтична и дори хипнотична атмосфера. Той действа релаксиращо и успокояващо, понижавайки неусетно нивата на стрес.

Фонтанът също така овлажнява и освежава въздуха в летните жеги, а в същото време, в прохладните му струи се отразяват слънчевите лъчи. Пръските вода блещукат и искрят, радвайки както своите собственици, така и случайните минувачи. На практика водоскокът въздейства на всички сетива по един изключително приятен и успокояващ начин.

Какво точно представляват фонтаните със слънчеви батерии?

Традиционните шадравани и водоскоци бяха изместени от модерните соларни фонтани, захранвани със слънчева енергия. Наред с естетиката, основно тяхно предимство е фактът, че за използването им не трябва да плащате нито стотинка. Тези декоративни устройства се инсталират супер лесно, защото в стандартен вариант не се нуждаят от кабели. Дори не е нужна връзка към водопровод.

Такъв соларен фонтан може да се купи на изключително достъпна цена, така че красотата му не е привилегия единствено на богатите. Какъв е принципът на захранване? Той е сходен на този на соларните градински лампи. Устройството се зарежда от слънчевите лъчи, които попадат върху фотосоларния панел, разположен от горната страна на диска на фонтана.

При някои модели соларната батерия е монтирана на отдалечен панел, който може да бъде инсталиран на значително разстояние. По този начин фонтанът може да се инсталира дори на сянка, но панелът непременно трябва да е огряван от слънцето. При нашият модел, соларните клетки са разположени върху неговия диск, така че е желателно да бъде поставен на слънчево място.

Факт е, че най-красивите соларни фонтани за градина са снабдени с подсветка. Благодарение на нея ще можете да се насладите на истинско светлинно шоу през тъмната част от денонощието, което превръща устройството в компактна, но истинска градинска атракция. Работата на фонтана, както и изборът на подсветката се контролират от контролния панел на устройството.

Не ви споменаваме за светлините просто така, за да ви накараме да потърсите точно такъв продукт. Всъщност, предлаганият от нас модел може да бъде оборудван с LED светлини и външен соларен панел. Тоест, имате възможност да поръчате стандартен или соларен фонтан със светлини и отдалечен фото-модул. Цената на двата варианта е различна.

Допълнителни декоративни елементи

Когато поръчате фонтана, включително по-евтиния, стандартен модел, заедно с основното устройство, ще получите четири различни накрайника. С тяхна помощ ще можете да моделирате формата на водната струя според личния си вкус и предпочитания. Можете да сменявате накрайниците и така всеки ден да имате различен начин на пръскане на водата.

Вградената в уреда помпа има силата да повдигне водната струя на височина до 70см. Нейната мощност е само 0,85W, което гарантира нисък разход на енергия. Изборът на накрайник не влияе на консумацията на електричество, генерирано от слънцето. Фонтанът може да работи докато се огрява от слънчевите лъчи, а също и вечер, благодарение на вградената батерия, където се съхранява произведената от панелите енергия.

Този тип слънчеви фонтани не се захранват към водопроводната мрежа, а се поставят в декоративен съд с вода, която се привежда в непрекъсната циркулация. Капацитетът на уреда, който ви предлагаме е 150 литра за един час. Това е количеството вода, което помпата всмуква от съда и я изхвърля под формата на красиви водни пръски.

Метод на инсталиране

Както вече споменахме, фонтаните със соларно захранване имат различен дизайн и следователно методът им на инсталиране е доста различен. Най-простите устройства, при които фото-модулът е вграден директно в основния корпус са най-лесни за монтиране. Те просто трябва да се включат и да се потопят във вода. Може да се наложи панелът да се зареди от слънцето, което ще изисква известно време.

По-сложният градински соларен фонтан, който е окомплектован с LED светлини и отдалечен слънчев панел, се инсталира по различен начин. При него е необходимо използването на кабел, който да свърже захранващия модул с помпата. Понеже на пазара се предлагат множество дизайни и варианти, е нужно да се следват инструкциите за монтаж, които би трябвало да придружават всеки продукт.

Предимства на фонтаните със соларна батерия

Фонтаните винаги са били класическа форма на градински и парков дизайн. Те не са загубили популярността си днес. Дори напротив, те намериха своето масово приложение в градинския декор, благодарение на появата на нови материали, използвани при създаването им, и иновативни технологии, каквато е акумулирането на слънчева енергия.

Съвременният слънчев фонтан е достойна алтернатива на традиционните и масивни градински декорации. Соларните водоскоци имат предимствата на традиционните, но се отличават с проста инсталация, разнообразие от стилове и дизайни и минимален набор от компоненти, състоящ се от помпа, слънчева батерия, проводници и тръби.

При по-скъпите модели е осигурена акумулаторна батерия, за да не спира фонтанът да работи през нощта. В допълнение, комплектът, придружаващ избрания соларен шадраван, може да включва: захранващи адаптери, обезпечаващи работата на фонтана в затворени помещения, както и накрайници, които променят височината на струята.

За да се създаде игра на светлината върху водната повърхност и във водната струя, те често са оборудвани със специално лед осветление. Сред предимствата е и мобилността на фонтаните, което им позволява да бъдат преместени на правилното място. Но въпреки това основните предимства са непретенциозността и автономността. Тоест, след като инсталирате фонтана в двора, можете да се наслаждавате на гледката, забравяйки за поддръжката и без страх от повишаване на сметките за електричество.

Недостатъци

Основният недостатък на прекрасните соларни шадравани е нестабилна струя, която зависи от слънчевата светлина. Степента на огряване на модула може да се променя през деня, например в облачни и дъждовни дни, което ще повлияе на работата на декоративния градински елемент. Подобен е случаят и със спирането на работа през нощта. Невъзможността за регулиране на силата на струята е друг минус, който малко хора отчитат като сериозен проблем.

В допълнение, слънчевата радиация може да инициира работата на помпата, която доставя вода на фонтана през зимата. В този случай фонтанът със сигурност ще се развали, особено ако в тръбите е останала вода, която е замръзнала. Затова се препоръчва фонтаните да се демонтират и съхраняват на закрито през зимния период. Още повече, прибирането на шадравана отнема само няколко минути.

Под въздействието на слънчевата светлина фотопластината генерира ток, който се подава към помпата, принуждавайки последната да задвижва вода в посоката, предвидена в дизайна на уреда. Батерията натрупва излишен заряд, който се използва, ако слънчевият панел не работи. По този начин фонтанът може да се повреди ако не се използва и съхранява правилно през зимните месеци.

И все пак, заслужава си да закупите соларен фонтан изгодно от нашия магазин. Той ще бъде достойна украсата на добре оформения ви двор и градина. Ще овлажнява и освежава въздуха през летните слънчеви дни и ще направи престоя ви на открито още по-приятен и зареждащ с положителни емоции.

Основни компоненти на фонтана

За да се осигури функционирането на един по-голям фонтан със соларно захранване и да изпълни той основната си задача (движението на водните маси), е необходимо да има достатъчно количество вода. За тази цел се използват специални водни резервоари (кесони), попълвани от естествени (езеро, река, поточе) или изкуствени водоизточници (централно водоснабдяване).

Инсталирането на стационарните структури е задача с висока сложност и се извършва от специализирани организации. Материалът на кесона е доста разнообразен и зависи от възможностите на клиента - бутилкаучуково фолио, формовъчна глина, бетонни пръстени, PVC или стоманени контейнери (инокс). Що се отнася до самата купа на фонтана, тук изборът е малък и ограничен като технология - бетон, композитни материали или неръждаема стомана. В редки случаи, при неограничен бюджет, може да се използва мрамор, бронз или негови сплави.

Ние ви предлагаме малко соларно фонтанче, което можете да инсталирате изцяло без помощта на техник. В зависимост от това кой от двата ни модела ще решите да закупите, ще получите комплект, включващ различен брой компоненти. Можете да го поставите във всякакъв съд с вода, стига той да притежава желаните естетически качества. Препоръчваме да декорирате подобаващо шадравана с обли речни камъни, с растения или друга декорация по ваш вкус.

Как се извършва движението на водата?

Движението на водата е важен аспект от работата на декоративния шадраван за градина със соларен панел, който изисква сериозен и професионален подход. Относно този въпрос може да има няколко варианта, от най-простите - имитация на естествени извори или потоци, до сложни архитектурни форми - водоскок или каскада.

В този случай всичко се определя от избрания тип накрайник за фонтана, който формира общия воден поток. Не бива обаче да забравяме за такъв важен елемент какъвто е „задвижването“ - помпена станция, която осигурява достатъчно налягане в системата, използвайки определени видове разпръскватели.

Най-простият вариант е потопяема помпа, вградена директно в самия фонтан за градина. Предимството му е лесната инсталация, а недостатък - ниската производителност. По-сложен, но и по-продуктивен тип инсталация е центробежната помпена станция. Инсталира се на специално определени места, обикновено близо до кесона. Въпреки факта, че този проект ще бъде много по-скъп, неговата ефективност е многократно по-висока, което прави възможно реализирането на доста сложни проекти.

В обобщение: малките соларни фонтанчета, също както и по-сложните модели, имат сходен набор от компоненти. Освен фонтана, това са: фото-модул, водосъдържател, водна помпа и накрайници. Всичко останало не е нищо повече от обвивка и полезни допълнения, които ви позволяват да реализирате естетическите и технологични аспекти на проекта.

Детайлизиране (подробно описание) на фонтана

Вече изброихме какви компоненти влизат в състава на фонтана. Сега остава да разгледаме всеки от тях поотделно. Това ще ви даде пълноценна представа какво представлява устройството за декорация на двора и на кои негови детайли трябва да обърнете по-специално внимание в периода на инсталиране и поддръжка.

Водосъдържател

Малките съдове се изработват от голямо разнообразие от материали и технологии - композит, пластмаса, метал и дори дърво. Що се отнася до големите соларни фонтани с по-високи цени, за тях има една единствена технология - стоманобетонни конструкции. При тях само опитни дизайнери могат да осигурят правилната позиция на всички компоненти, скривайки технически проблеми с архитектурните елементи.

Помпа

Помпата може да бъде малко потопяемо устройство, каквато използва нашият модел, или помпена станция, монтирана извън водния басейн. Във втория случай е препоръчително помпата да се оборудва със собствена канализация и дренажна система, в случай на авария. През сезоните, когато фонтанът не работи е важно помпата да се съхранява на сухо, закрито място.

Приставки и аксесоари

Тъй като накрайниците на дори супер красив цветен соларен фонтан не са произведение на изкуството, а са неизменна част от създаването на една водна композиция, някои видове дюзи могат да се монтират в други архитектурни и ландшафтни форми. Като допълнителни аксесоари можем да разглеждаме още LED осветлението и отдалечения слънчев модул. Те разширяват възможностите за използване на фонтана.

Какво още е нужно да знаете?

Филтърът е най-важният компонент, който ви позволява да удължите живота на помпата и дюзите на вашия соларен градински фонтан и той присъства в структурата на всяко устройство. За да се удължи живота на самия филтър, както и да се увеличат интервалите между планираните почиствания, се препоръчва да се увеличи общата площ на всмукваната вода.

Ниската цена, лесната инсталация, ползите за естетиката на дворното ви пространство – всичко това е причина да инвестирате една скромна сума пари в покупката на соларен фонтан за езерце или изкуствен водоем. Имате избор между класически (по-опростен) вариант и модел с подсветка и дистанционен панел. Необходимо е да маркирате желаната опция, когато създавате своята поръчка.